2014. szeptember 13., szombat

Másik fotós és a Polgári szertartás

Az előző blogbejegyzésemben említettem, hogy elkezdtünk még jobban nézelődni a fotósokat illetően, hogy árban kicsit lejjebb tudjunk menni és mégis profi legyen akit választunk. Egy ismerősünk ajánlására megnéztük Bódis Krisztián (holnapja és további képek ide kattintva) refernciaképeit és nagyon megtetszett nekünk.
Elég sok esküvőt fotózott már, valamint nevesebb cégeknek és koncerteken csinált fotókat. (És nem utolsó szempont, hogy jóval lejjebb faragja a költségvetésünket) Leginkább azért tetszik nekünk, mert az összes képén látszik, hogy igyekszik 'emberi' képeket csinálni és a pillanatot elkapni.
Elég sok féle fotós létezik. Van aki inkább 'művészképeket' csinál az esküvőkön, van aki az adott pillanatot igyekszik a leginkább visszaadni és van aki csak úgy fényképezi amit lát.
Mindenki eldöntheti, hogy melyik vonal áll hozzá a legközelebb és persze nagyban közrejátszik a ráfordítható költség nagysága. A 'művészképek' gyönyörűek, minden pillanatnak igyekeznek kihozni a legszebb oldalát, csak nekünk sajnos költséges.
 
            
 
A videóst illetően még bajban vagyunk, azaz inkább tanácstalanság uralkodik rajtunk. Valaki olyat szeretnénk találni mint ez a fotós, hogy nagyon megtetszik a munkája és mégis azért mert meghallja, hogy: Esküvő, nem szökik duplájára az ár, mert sajnos ez a tendencia. Azonban ha bárki lekér tőlük egy sima rendezvényre árat, akkor kevesebb mint a feléről kapnak ajánlatot, pedig időben és munkában ugyanannyit vesz el. Ezt a piaci és üzleti magatartást nem tartom tisztességesnek, de nyilván az esküvő szó hallatán (mivel jobb esetben az életben mindenkinek egy van belőle, és abból is a legjobbat szeretnék, így nem sajnálják rá a pénzt) nagy üzletet remélnek, így ez az egy szó elég sok szolgáltatásnál felveri jócskán az árat.
 
A polgári szertartásnak mindenki életében nagy jelentősége van (akkor is ha van templomi szertartás és ha nincs akkor persze még inkább). Mindenki két variáció közül választhat: egy adott kerület házasságkötő termében tarták az esküvőt vagy külső helyszínt választanak a közel fél órás eseménynek. Persze mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai.
A házasságkötő teremben tartandó esküvők körülbelül 10.000-20.000Ft-ba kerülnek, amiben benne van a helyi anyakönyvvezető által levezetett esküvő, zene bejátszása CD-ről. A jogszabályok értelmében minden, házasságkötő teremben köttetett esküvő ingyenes, így különdíj néven kérik el ezt az összeget. Mivel sorban, szorosan követik egymást az esküvők a termekben, így nemigen van lehetőség hosszabbra nyúló eseményre (azaz nemigen engedélyezik az előzenét vagy semmi olyan plusz elemet ami elhúzná a szertartást). Persze ez a külső helyszín esetében korán sincs így. Mindenki olyan extra elemekkel tűzdelheti az egyébként röpke fél órás eseményt amivel csak szeretné. (gyertya/homok szertartás, galamp/pillangó röptetés, élő zene...stb.) Ennek a külső helyszínen tartott eseménynek is két fajtája van: Az első a valódi polgári szertartás, aminek az árát minden kerület maga határozza meg. Ebben az esetben mindig a kerületi, illetékes anyakönyvvezető tartja a szertartást az aznapi utolsó, hivatalban megtartott esküvő után (kb. 18.00 körül tud elkezdődni a saját szertartásunk ebben az esetben). A másik lehetőség a szertartásvezető által levezetett ceremónia, amit másnéven 'kamuesküvőnek' hívnak. Ebben az esetben bármikor és bárhogyan megtartható az esemény, azzal a szöveggel amit csak szeretnénk.
Én ettől személy szerint ódzkodom, mi mindenképpen igazi esküvőt szeretnénk a násznép előtt, de persze sokan vannak akik ezt a típust választják. Ami ennek az előnye a bármely időponton és szövegen kívül, hogy nem kell a helyszínnél azt nézni, hogy bejegyzett esküvői helyszínen lesz-e az esküvő, így bárhol tarthatják, ahol csak tetszik.
 
Ma már bámelyik kerületet kinézhetjük a szertartás helyszínéül, nem kell a lakóhely szerintit választani. A legtöbben a Zuglói házasságkötő terembe férnek be, itt 100 ülő és 100 állóhely van, ezen kívül majdnem mindenhol csak maximum 20-100 fő fér be. A házasságkötési szándékot és a papírokat (személyi igazolvány, lakcímkártya, születési anyagkönyvi kivonat) legkorábban 6 hónappal az 'Igen' kimondása előtt lehet benyújtani.  /Úgyhogy ez a 6 hónap nálunk február 11, így akkor kell mennünk bejelenteni, nehogy más 'elhappolja' a lehetőséget a külső helyszínre/
 
Mivel ebben a blogbejegyzésben tettem fel képet a Bambusz bár szertartás félszigetéről, így azon jól látszik, hogy hátul van egy fakeretes 'kapu' ami jól mutatna virágokkal és tüll anyaggal körbedíszítve, a hídon szeretném ha rózsszírmok lennének leszórva és a korláton is lehet virág díszítés (persze ez mind jó idő esetén). Rossz idő esetén bent lesz a szertartás a bár üres részén (remélem hogy erre nem kerül sor, de mindenre kell gondolni)
 
Íme néhány csodás külföldi esküvői kép tele gyonyörű virágokkal (sajnos itthon nincs ekkora kultusz):
 



 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése